Home            Informatie gasflessen             Aanbod gasflessen           Producten  
            
            
            
            

 

Informatie gasflessen

Gas & Kampeerwereld heeft een aanbod van diverse soorten gasflessen.

Over statiegeldflessen, koopflessen en vullen

Er zijn stalen flessen en kunststof, lichtgewicht flessen. Bij sommige flessen betaalt u statiegeld/een waarborgsom terwijl andere flessen uw eigendom zijn na aankoop, de zogeheten koopflessen.
Wat verwarrend is, want ondanks dat u de eigenaar bent van de koopfles, staat erop vermeld dat alleen de maatschappij (zoals Campingaz, Primagaz) de fles mag vullen. Geen enkel vulstation mag deze fles vullen. Een lege gasfles wordt omgeruild voor een volle fles, die is gekeurd en onderhouden door de maatschappij.
Met uitzondering van de stalen groene fles. De stalen groene fles mag (bij)gevuld worden door een vulstation waarbij u alleen de toegevoegde kilo's betaald.

Gas & Kampeerwereld is géén vulstation maar ruilt wel uw groene stalen fles om met verrekening van uw keurjaren (zie hieronder), leeg-tegen-vol.

Keurjaren

Bij de groene 5 kg stalen DIN-fles wordt de onderhoudsbijdrage uitgedrukt in keurjaren. Bij aanschaf is de gasfles 10 jaar goedgekeurd. De datum van goedkeuring is in de kraag gedrukt. De goedkeuring geldt vanaf dit jaartal. Na 10 jaar is de fles afgeschreven en mag niet meer omgeruild worden. Er dient dan een nieuwe gasfles of extra herkeurjaren aangeschaft te worden.
Er kunnen te allen tijde extra herkeurjaren worden bijgekocht om de goedkeuring te verlengen. Tegen bijbetaling wordt uw fles dan geruild tegen een jonger exemplaar. Zolang de gasfles is goedgekeurd betaald u alleen de vulling.
Voorbeeld: 09 betekent dat hij geldig is van 2009 tot 2019. In 2019 mag hij niet meer gevuld cq omruild worden. Het aanwezige gas mag natuurlijk wel opgebruikt worden, gas bederft niet.

Gewicht

Op een gasfles staat altijd het tarra gewicht, dat wil zeggen: het gewicht van de lege fles. Op Campingaz flessen staat het op de onderrand met een T ervoor. U kunt de fles wegen en alles wat aan kilo's boven het tarragewicht komt is de gasvulling.
Weegt u voor én na het gebruik van uw apparaat dan weet u wat het aan gas verbruikt.

Hoe lang doe je met een fles?

Dit kunt u ook zelf berekenen. In uw handleiding van uw apparaat staat wat het verbruikt.
Een gemiddelde barbecue verbruikt bijvoorbeeld 200 g/u (gram per uur).
Met een 5 kilo fles kunt u dus ongeveer 25 uur barbecueën: 5 kg = 5000 gram / 200 = 25

Propaan / Butaan

De meeste gasflessen zijn gevuld met propaan, de Campingaz flessen zijn gevuld met butaan. Butaan is iets heter dan propaan. Butaan is echter niet bruikbaar onder de 2 graden Celsius.

Drukregelaar / reduceerventiel

Op de meeste gasflessen past de universele drukregelaar van 30mbar, voorbeeld:
30 mbar universeel drukregelaar
In de handleiding van uw apparaat staat vermeld welke drukregelaar nodig is. Er zijn ook drukregelaars van 40 en 50 mbar en sommige flessen hebben een eigen drukregelaar. Wij adviseren en drukregelaar iedere 10 jaar te vervangen.
Wanneer de rubberen ring in de drukregelaar haarscheurtjes vertoont dan kunt u deze los kopen en eerder vervangen.
Op boten is het verplicht om een drukregelaar met afblaasventiel te gebruiken.

Gasslang

Bij Gas en Kampeerwereld kiest u zelf de lengte van de gasslang. Deze kunt u het beste iedere 5 jaar vervangen, tenzij deze eerder haarscheurtjes vertoont. Op de slang staat het jaar van productie vermeld.

Welke fles nu?

Iedere fles heeft zo zijn voordelen, een kunststof fles is prettig licht, de stalen grijze fles is goedkoop in verbruik terwijl de Campingaz lekker klein is en bijna overal te ruilen is.
 

 
 

Gas & Kampeerwereld - Camperpark Den Haag - Ypenburgse Boslaan achter Het Hofbad- 0622118611 of 0626504640 (alléén op afspraak)

Camperpark Den Haag
De Gasspecialist - Berkel Gas - Gas & Kampeerwereld
(voorheen Vakantiewereld Haaglanden / Braber kampeerartikelen)